CRITICII

Alexandru Săraru : Sistemul sanitar din România are metastaze

Generic vorbind, sistemul de sănătate reprezintă organizația de oameni, instituții și resurse care oferă servicii de îngrijire medicală pentru a acoperi nevoile de sănătate ale populației. Dar cum poate oferi servicii de îngrijire medicală un sistem bolnav?

Da, din păcate „sănătatea” în România este bolnavă. Boala este gravă, în fază terminală, putându-se observa chiar metastazele.

Și dacă noi , românii, dormim în cizme, iată că The Economist a realizat o analiză care a scos la iveală neajunsurile din sistemul românesc de sănătate. România se află la coada clasamentului european în domeniul acesta atât de delicat al sănătății. Motivele sunt multiple și foarte grave, dintre care se pot enumera cele mai importante : corupția, lipsa sau întârzierea investițiilor , precum și lipsa personalului.

Mita oferită cadrelor medicale a devenit un obicei ce a devenit anexa a ființei noastre. Chiar dacă s-au derulat campanii de descurajare a șpăgilor, fenomentul nu a fost stopat încă. Corupția este la cote foarte înalte. Se poate aminti doar cazul Hexi Pharma, din 2016, în care distribuitorul de dezinfectant a diluat semnificativ antisepticul în 350 de spitale publice din țară, iar directorii spitalelor au fost acuzați că și-au însușit 30% din valoarea contractelor.

Romania investeste cei mai putini bani în sănătate , doar 5% din PIB fiind alocat sistemului public de sănătate.

Efectele sunt vizibile și extrem de dezastruoase : nu a mai fost construit niciun spital de stat după 1989, deși Uniunea Europeana a alocat 170 de milioane de dolari pentru a finanța construcția de spitale noi, însă lucrurile nu au început . De ce? De ce ? De ce? Cine va răspunde la această întrebare?

În spitalele din Romania, ieși mai bolnav decât intri. Clădirile antice în care se desfășoară activitatea medicală este un mediu propice pentru infecțiile intraspitalicești, țara noastră având cel mai multe cazuri din întreaga Europă legate de infecțiile contractate în spitale. Un caz edificator este cel al bebelușilor care au contractat o bacterie rezistentă la antibiotice. Atenție! În una din cele mai bune maternități din țară. Este voba despre nici mai mult, nici mai puțin decât 39 de bebeluși.

Toate acestea sunt cauze pentru tragediile produse în ultimii ani. Exemplele nu sunt puține : 16 august 2010, incendiu la secţia de Reanimare a maternităţii Giuleşti din Capitală. 16 martie 2010
Şapte copii şi 15 cadre medicale au fost evacuate de la etajul cinci al Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin, din cauza unui incendiu izbucnit la camera de gardă a secţiei de pediatrie. 18 noiembrie 2013 ,Un incendiu a izbucnit la panoul electric al Spitalului Floreasca. 15 februarie 2014 , un incendiu a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati. 3 aprilie 2015 , Spitalul Vechi din municipiul Satu Mare a fost afectat de un incendiu. 7 iunie 2015, un incendiu a izbucnit la Spitalul Judeţean Baia Mare. 19 noiembrie 2015, un incendiu de proporţii s-a produs la un spital din oraşul Simeria, judeţul Hunedoara. 10 martie 2018 , o infirmieră a suferit arsuri pe membre într-un incendiu care s-a produs într-un salon de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. 11 aprilie 2018, un puternic incendiu a izbucnit la etajul şase al Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi. 14 noiembrie 2020, zece persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. 25 decembrie 2020 , un incendiu în urma căruia un pacient a decedat a avut loc la pavilionul de bărbaţi de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi. 2 ianuarie 2021, un incendiu a izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, judeţul Neamţ. 5 ianuarie 2021 , un echipaj de intervenţie Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară (CBRN) al ISU Timiş a intervenit la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia. Citiți și vă cruciți!

Iar politicienii nu fac decât să-și paseze unii altora responsabilitatea. Ei se contrează, iar oamenii mor. Țara arde la propriu, iar Johannis se piaptănă. Pardon, se dă cu schiurile. Exista situații când chiar și rivalitățile politice trebuie să dispară. Când toți trebuie să își dea mâna și să acționeze pentru a transforma din temelii un sistem care nu ne face sănătoși, ci ne îmbolnăvește și chiar ne omoară.

După cazul Colectiv, Popescu Piedone a fost acuzat și condamnat, după nenorocirea de la Piatra Neamț, Johannis țipa tare și rar așa cum poate el , că de vină este primarul de la PSD sau „pesede” . Acum? După tragedia de la Balș, pleacă să schieze și nu mai este de vină nici Nicușor Dan în calitate de primar General, nici primarul de sector, nici Ministrul Sănătății care fuge ca un șobolan, nici Cîțu, nici Mîțu. Nimeni. Absolut nimeni?

Soluția nu este să schimbe 2-3 oameni și gata, deși demisii de onoare ar fi trebuit să apară. Fondul va rămâne același. Trebuie reformat din temelii întregul sistem. Acest lucru nu se poate întâmplă decât printr-o analiză pertinentă și prin soluții dure. Toate acestea nu se pot întâmpla decât lăsând cu toții la o parte orogoliile.

Sper că nu este totul pierdut . Deși, mi-e teamă. Tare teamă. Putem vindeca metastazele?

Related Articles

Back to top button