CRITICII

Afganistatul are șanse să se rupă în două precum Coreea

Există șanse mari ca Afganistatul să se rupă în două după modelul Coreii. O bună parte din populația afgană nu este de acord cu noua situație și controlul taliban în interiorul țării. Acest lucru a generat într-o primă fază temeri însă s-a trecut deja la o nouă etapă: radicalizarea populației locale împotriva talibanilor.

Cu precădere cei mai tineri s-au obișnuit deja cu libertatea și cu drepturi, fapt greu de luat la momentul de față. Frica a învins într-o primă etapă, dar ușor cetățenii capătă curaj și trec la proteste împotriva noului regim.

Se pare că revoluția se va lovi de o contrarevoluție după ce, cu ajutorul SUA, începe să se închege o armată bine echipată a celor care doresc să se lupte pentru un regim diferit de cel taliban. Este vorba despre ofițeri, militari și tineri care refuză să accepte noua situație.

Acest forțe se strâng în apropie de Kabul și vor beneficia de un puternic sprijin tehnic american.

Pare deja că SUA pregătește o intervenție armată puternică împotriva trupelor talibane, motiv pentru care și este permis avansul rapid și se lasă impresia ușurinței cu care se cedează teritoriile ce se aflau în stăpânire americană.

Mai urmează câteva măceluri care să poată fi redate comunității internaționale și ura acumulată la nivel global și local să fie maximă și să legitimeze o intervenție armată în forță.

Related Articles

Back to top button