OPINII

Conu Leonidas și cei 300 de spartani cu trotinetă

Nu știu de ce, dar am impresia că atâta vreme cât au guvernat împreună, miniștrii peneliști și useriști nu făceau toată ziulica altceva, la palatul Victoria, decât să se uite la filme. Păi n-ați văzut? Cîțu se imaginează un fel de Superman și mă și mir cum de nu venea la guvern cu chiloții peste pantaloni, iar Barna, pe care l-am văzut aseară la televizor, se crede un fel de regele Leonidas, care a preferat să moară, alături de cei 300 de spartani ai lui, decât să cedeze în fața dușmanului. „Cei 300 de la Sparta n-aveau nicio șansă, dar faptul că au stat acolo și au luptat pentru Cetatea lor a făcut să fie respectați”, a spus Barna, cu toată seriozitatea. Cred că, deși nu a văzut emisiunea, regele Leonidas și-a tras două palme de furie, pe unde-o fi el acum, aflând că a fost comparat cu tinerii trotinetiști din USR.

Înainte să lanseze asemenea comparații din filme, domnul Barna ar trebui să se spele nițel pe ochi și să vadă realitatea așa cum este ea, nu cum i-o zugrăvesc tinerii frumoși și liberi din bula lui. Pentru că, în afară de faptul că respirau același aer și beau aceeași apă, între spartanii lui Leonidas și useriștii lui Barna și Cioloș nu e absolut nicio legătură. Dacă-mi amintesc bine, înainte să-și ia jucăriile și să plece de la guvernare, Cioloș le zicea liberalilor, la fel de bătăios ca și Barna aseară: „Nu ieşim de la guvernare, o să muriţi cu noi de gât aceia care rezistaţi la reforme.” Și fix după o zi toți useriștii erau plecați din guvern. Ăștia îți sunt spartanii, coane Leonidas, pardon, domnule Dan Barna? Ăștia, care când le doboară dușmanul un camarad (pe Stelică de la Justiție, ca să fim „preciși”) dau toți bir cu fugiții? Dacă spartanii de la Termopile ar fi fugit la fel, imediat ce-l înțepau persanii prima dată cu sabia pe un coechipier, acum am fi fost cu toții satrapie orientală – bine, suntem colonie occidentală, dar asta-i altă căciulă.

Să te compari cu niște viteji care știau că mor pentru patria, pentru tradițiile și pentru credința lor, când pe tine, de fapt, nu te dă afară din casă nici dragostea de țară, nici respectul pentru tradiții și cu atât mai puțin credința, mi se pare o blasfemie. Barna putea să-i compare pe useriști mai curând cu cei 101 de dalmațieni, că tot ca niște cățeluși blegi sunt, dar nu cu cei 300 de spartani care au înfruntat un imperiu. Iar faptul că el se laudă că USR a acceptat să preia guvernarea, în timp ce restul partidelor nu a vrut-o, dovedește fie că domnii, doamnele și domnișoarele din USR fumează pătrunjel degerat și au halucinații, fie că, dimpotrivă, sunt niște ipocriți care s-au dedat la tot acest joc doar spre a-și face imagine. Orice om cu capul pe umeri știe că guvernul cu care defilează astăzi Cioloș în parlament nu are absolut nicio șansă să fie votat. Și atunci, de ce USR a mai făcut acest demers? Doar pentru a mai trage nițel de timp, pe principiul „Dane, fă-te că lucrezi”? Știm că Barna e priceput la dat din degețele când se preface că scrie pe laptop, dar România nu e laptop, coane, să te faci că o guvernezi!

Ieșind în fața clasei politice, ca tocilarul clasic, care mai că sare din bancă, cu mâna ridicată și degetele rășchirate, zbierând „Io, tovărașa, io, știu io!” Barna, Cioloș și compania de useriști fac pur și simplu jocul perfid al păpușarului Iohannis. Ei joacă rolul de idioți utili, de intermediari necesari care să-i permită lui Iohannis să-l desemneze apoi pe Cîțu premier. Pentru că e clar: nici măcar useriștii nu-și vor vota toți propriul guvern, darămite celelalte partide. Și atunci nimic nu-l va mai împiedica pe Iohannis să spună: „Nu l-ați vrut pe Cioloș? Atunci luați-l înapoi pe Cîțu!” Și să vedeți ce frumos vot vota un nou guvern Cîțu frățiorii din PSD și PNL, în vreme ce USR va rămâne, și… prostit, și cu banii de la PNRR luați, ca să mă exprim elegant.

Citește și: Cum se împart miliardele din PNRR: baronii USL iau banii, românii iau UE!

Din păcate, nu avem ce face: asta este România, astea sunt partidele care jonglează cu guvernarea: niște actori de duzină, distribuiți într-un film prost, pentru o nație întreagă de plătitori de bilete și impozite. Și, dacă Barna e Leonidas, iar Cîțu e Superman, atunci Iohannis nu poate fi decât Terminator. Știți pe altcineva care să se priceapă mai bine decât el să termine de tot o țară-ntreagă?

Citește și:

E bine: cu Cioloș președinte, USR se duce direct în gard

PNL-USR au distrus România, dar refuză să vină la urne pentru ca românii să îi pedepsească

Cioloș va sparge RECORDUL lui Cîțu: Nimeni nu votează guvernul USR

Related Articles

Back to top button