CRITICII

Eșecul statului român în protejarea cetățenilor: Dosarele incendiilor din spitale, întârzierea expertizelor și absența de concluzii după doi ani și jumătate

În ciuda apelurilor președintelui Iohannis pentru protejarea cetățenilor, tragediile repetate din spitalele românești, cum ar fi cele de la Piatra Neamț, Matei Balș și Constanța, arată un eșec al statului în îndeplinirea misiunii sale fundamentale. Dosare penale deschise, acuzații formulate împotriva personalului medical și, în unele cazuri, întârzieri semnificative în finalizarea anchetelor, precum și lipsa de concluzii definitive, conturează un peisaj sumbru al justiției în sistemul de sănătate românesc. Eșecul este subliniat și de faptul că, la doi ani și jumătate de la prima tragedie, niciun dosar nu a fost finalizat, iar anchetele continuă.

Amintim că în timpul pandemiei de COVID, 44 de pacienți au murit în incendiile din spitale.

Incendiu care a avut loc la spitalul din Piatra Neamţ, în data de 14 noiembrie 2020, în care au ars de vii zece pacienţi : șapte bărbați și trei femei cu vârsta cuprinsă între 67 și 86 de ani şi au fost rănite alte doua victime, nu are încă o soluţionare . Pe loc a fost deschis un dosar penal pentru infracţiuniile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată şi favorizarea făptuitorului . Durata anchetei a fost de 2 ani şi 6 luni . Cauza incendiului ar fi fost inconştienta angajatilor , asistentele de la ATI , ar fi folosit și lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschisă , mai exact o lumânare tip candelă, în contextul agoniei unui pacient. Această lumânare ar fi constituit sursă de inițiere a focului cu consecința incendierii salonului. Asistentele au fost declarate la finalul anchetei principalele inculpate , şi au fost acuzate de omor din culpă . Deşi cercetările au fost finalizate , inculpatele sunt în libertate mai mult , acestea profesează în continuare .

Cazuri asemănătoare s-au petrecut şi la spitalele :

• Matei Balș din București : data producerii incendiului: 29 ianuarie 2021, victime decedate: 26, infracțiunile din dosar: distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, durata anchetei: 2 ani și 4 luni. Situaţia stă şi mai rău aici , la doi ani de la tragedie, încă se aștepta finalizarea rapoartelor de autopsie pentru 8 dintre pacienții decedați. Nu există până în momentul de faţă niciun inculpat.

• Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța : data producerii incendiului: 1 octombrie 2021, victime decedate: 7, infracțiunile din dosar: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere calificată din culpă , durata anchetei: 1 an și 7 luni. În toamna anului trecut, procurorii precizau că așteaptă un raport de „expertiză criminalistică complexă a incendiilor” . De atunci şi până acum nu se mai ştie nimic .

• Spitalului Județean din Ploiești : data producerii incendiului: 11 noiembrie 2021, victime decedate: 2 ,victime rănite: 1 infracțiunile din dosar: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă, neluarea și, respectiv, nerespectarea măsurilor legale de sănătate și securitate în muncă, durata anchetei: 1 an și 6 luni. . Până în momentul de faţă au fost puse sub acuzare 4 persoane, care erau angajate la spital în funcțiile de asistent medical și infirmier. Inculpații sunt cercetați pentru ucidere din culpă, distrugere din culpă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Procurorii mai spun că, până acum, „au fost dispuse activități investigative şi probatorii complexe, printre care constatări criminalistice și o expertiză tehnică pirotehnică”.

Aşteptăm totuşi un veridict final al cazurilor prezentate şi inculpaţi care să sfârşească pedeapsa faptelor lor.

Related Articles

Back to top button