CRITICII

Fermierii români primesc 0,8 lei pe un litru de lapte, dar magazinele vând și cu 10 lei

Fermierii români se plâng că au ajuns să își vândă fermele din cauza importurilor din străinătate: ,, „Vindem ferma pentru că avem costuri foarte mari cu furajele şi preţul laptelui este foarte mic. La noi în zonă la poarta fermei ne dau 0,80 lei/litru, ceea ce nu acoperă nici măcar o treime din costuri.
Nu se mai merită să creşti vaci, mai ales că subvenţiile sunt mici şi interesul guvernului pentru acest sector este zero. Procesatorii ştiu că nu avem ce face cu laptele, decât să-l aruncăm, astfel că ţin preţul jos“, spune Alexandru Muscă, un mic crescător de vaci din localitatea Sălişte , județul Maramureş,care a postat pe OLX un anunţ de vânzare a fermei de 11 vaci din rasa Bălţată Românească, pentru 50.000 de lei.

Fermierul maramureșean spune că în 2013 vindea un litru de lapte la poarta fermei cu 1,5 lei, iar acum este 0,80 lei, iar atunci un litru de motorină era mai puţin de 4 lei şi acum preţul este cel puţin dublu.

„Dacă nu găsesc o persoană interesată să cumpere ferma, abatorul o să fie următorul pe listă, dar chiar şi acolo trebuie să stai la rând, pentru că sunt foarte mulţi fermieri care lichidează ferme. Acum, se fac programări pentru tăierea animalelor , peste trei săptămâni, cel mai devreme voi putea accesa acest serviciu . Interesul statului este să pună la pământ acest sector“, menţionează Alexandru Muscă

„Multinaţionalele îi amăgesc pe producătorii români şi fermierii vor vinde vacile sau le duc la abator . Cum a fost sectorul creşterii porcului pus la pă­mânt în câțiva ani cu aceleași politici, aşa va fi şi cel al creşterii bovinelor“, susține Alexandru Muscă.

Procesatorii explică faptul că scumpirile în lanţ pun presiune pe costuri, iar o creştere şi mai mare a preţurilor ar afecta şi mai mult vânzările.

Related Articles

Back to top button