CRITICII

Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat în judecată România la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018. Prin acest acord, statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Damen deţine acum 49% din capital şi a preluat controlul managementului operaţional al societăţii. Compania românească de stat Şantierul Naval 2 Mai SA, controlată de Ministerul Economiei, deţine 51% din Damen Shipyards Mangalia şi este pârâtă în acest caz. Angajaţii şantierului Damen de la Mangalia au atras atenţia că există riscul „iminent” de întrerupere temporară a activităţii pentru majoritatea lor.

Damen a emis notificare de reziliere a acordului din 2018 şi a cerut despăgubiri de jumătate de miliard de euro. Motivul invocat de Damen pentru reziliere este legat de o lege adoptată de Parlament în iunie 2023, care nu mai exceptează companiile cu acţionar majoritar de stat de legislaţia locală a guvernanţei corporative a întreprinderilor publice.

Related Articles

Back to top button