Putin va fi invidios – De la avioane, corvete și submarine, România cumpără și drone israeliene
Ministerul Apărării Naționale, prin C.N. Romtehnica S.A., și Compania Elbit Systems Ltd din Israel au semnat acordul-cadru de furnizare a maximum șapte sisteme UAS Watchkeeper X în valoare totală de aproximativ 1.891 miliarde lei, fără TVA.
Vladimir Putin va fi invidios. România va avea un arsenal militar de invidiat. Ministrul Apărării, a promis o armată ca-n povești. De la avioane, corvete și submarine, până la drone din Turcia, pe toate le-au promis politicienii care s-au perindat pe la Apărare. În realitate lucrurile stau altfel.
România urma să cumpere 18 drone din Turcia. Deși prețul de vânzare al unei drone este de 5 milioane de euro , conform informațiilor care ușor se pot găsi printr-o căutare pe internet, România urma să plătească 300 de milioane de euro. Afacerea a căzut, din motive necunoscute.
România are nevoie de o armată performantă, dar România trebuie să cumpere produse militare la prețuri corecte și nu pentru ca unii generali să își umple bine buzunarele.
Ori acum acest lucru se întâmplă: cumpărăm tehnică de luptă la prețuri supraevaluate, în timp ce economia românească a apărării a fost abandonată.
Armata română are nevoie de un program propriu de producere de echipamente militare, România are nevoie de o industrie proprie a armamentului.
România ar putea cumpăra în viitor submarine franceze Scorpene, spunea ministrul Apărării Vasile Dîncu, menționând că România a semnat cu Franța o scrisoare de intenție pentru astfel de submarine, dar și pentru elicoptere.
Ministerul Apărării vrea să cumpere drone de atac Bayraktar TB2, vehicule fără pilot devenite atât de celebre în timpul războiului din Ucraina.
Subiectul submarinelor pentru România a mai fost adus în discuție și în urmă cu câțiva ani, pe atunci Ministrul Apărării Mihai Fifor (PSD) anunța că România va achiziționa 3 submarine.
Statul român are experiență cu astfel de țepe. Construcția celor patru corvete, printre cele mai controversate programe de înzestrare. Acordul prevede construcția a patru corvete de tip Gowind 2500, dar programul include și modernizarea fregatelor T22R – Fregata Regina Maria și Fregata Regele Ferdinand.
Doar că, din varii motive, ce țin de neconcordanțe financiare, peste care s-au adăugat și creșterea costurilor materiei prime după pandemia de COVID-19, acordul nu a fost semnat fiind un blocaj ce ține de trei ani
Drona dispune și de capacitatea de a monitoriza transmisiile subacvatice, lucru ce ar putea ajuta România în ceea ce privește detectarea și urmărirea submarinelor în Marea Neagră.
Watchkeeper are o rază de acțiune de peste 140 de kilometri și o autonomie de zbor de 16 ore.