CRITICII

RADIOGRAFIA GUVERNĂRII PSD-PNL-UDMR: FARĂ INVESTIȚII ȘI SUFOCAȚI DE ÎMPRUMUTURI!

Investițiile reprezintă unul dintre cei mai importanți stâlpi pe care se clădește o economie. Din păcate, actualii guvernanți nu înțeleg acest lucru. Deși pentru anul trecut era planificat un procent de 6,7% din PIB pentru investiții, realitatea a fost cu totul alta. Doar 1,4% cheltuiți (la sfârșitul lunii octombrie). Foarte probabil restul de bani au fost redirectionati pentru cheltuieli cu salarii și pensii.

Absobția fondurilor europene a fost de asemenea redusă anul trecut. Guvernul Ciucă a absorbit în 2022 cu 10 miliarde de euro mai puțîn decât propria estimare a Ministerului Finanțelor. Nici în agricultură nu stăm mai bine: plățile sunt în pericol de a fi amânate din cauza întârzierii Planului Național Strategic. Fondurile europene de care beneficiază România nu sunt o binefacere a acestui Guvern, ci sunt un drept al țării noastre în calitate de membru al UE.

Cel mai grav este că premierul Ciucă vorbește despre fondurile europene, despre investițiile străine, dar nu spune nimic despre faptul că, an de an, România împrumută zeci de miliarde de lei pentru a acoperi găurile din buget. Anul trecut, Guvernul a împrumutat de la bănci și populație 133 miliarde de lei. Cu tot cu împrumuturile din PNRR, statul ajunge la împrumuturi de 146,5 miliarde lei. Sume similare au fost împrumutate și în 2020 și în 2021. Pentru aceste împrumuturi nu a dat nimeni socoteală.

Nu știm ce s-a întâmplat cu acești bani, cum au fost ei folosiți. Știm doar tunurile financiare pe care a trebuit să le acopere aceste fonduri. Sunt peste 20 de miliarde de euro pe care România îi împrumută anual, dar nu vorbește nimeni din Guvern despre acești bani.

Related Articles

Back to top button