CRITICII

România ar putea fi condamnată în procesul Roșia Montană

La Tribunalul de Arbitraj de la Washington, România are mai multe procese. Unul dintre ele este în momentul de față în stadiul de pronunțare, iar temerile sunt că țara noastră va pierde, procesul numit Roșia Montană

O companie canadiană cere despăgubiri uriașe statului român într-un proces deschis în cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID).

Procesul a fost deschis pe 14 septembrie 2023, după cum au anunțat canadienii, iar acum se așteaptă verdictul.

România ar putea fi condamnată să plătească între 4,4 miliarde de dolari și 6,5 miliarde de dolari, mai mult decât bugetul ţării noastre pe un an de zile.

Pe scurt, speța cazului e cam așa :

  • Compania canadiană care avea licență de a exploata aurul de la Roșia Montană, încă din anul 1999 printr-o licență de explorare primită de la Emil Constantinescu, care era pe atunci Președintele României , cere despăgubiri de 4,8 miliarde de dolari statului român în arbitrajul derulat în acest tribunal din capitala SUA, deoarece Guvernul actual de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei în urma protestelor de stradă făcute de mineri, iar compania canadiană a pierdut, astfel, 4,4 miliarde de dolari.

Related Articles

Back to top button