România care se culcă flămândă s-a săturat de îmbuibați
Ieri, Parlamentul de la Budapesta a decis, pe lângă creșterea impozitării marilor lanţuri de hipermarketuri, majoritatea străine (Penny, Lidl, Auchan, Tesco etc), și obligarea acestora să predea alimentele care urmează să expire pentru acţiuni sociale destinate persoanelor nevoiaşe. Noua lege prevede că aceste lanţuri comerciale vor trebui să predea zilnic Centrului de Recuperare a Alimentelor produsele alimentare care expiră în următoarele 48 de ore, cu excepţia celor care au din momentul producerii o dată de expirare de mai puţin de două zile, cum ar fi de exemplu produsele de panificaţie. Legea nu este singulară: în 2018, și parlamentul francez a adoptat – în unanimitate! – una similară, care obligă hipermarketurile să doneze alimentele care nu s-au vândut și sunt pe cale să expire. La fel, și parlamentarii italieni au votat o astfel de lege, cu deosebirea că, spre deosebire de Franța, care amendează hipermarketurile recalcitrante, Italia încurajează donațiile de alimente și oferă stimulente financiare marilor concerne alimentare care fac asemenea donații.
De ce nu avem și noi o asemenea lege, în condițiile în care, potrivit statisticilor, peste o treime dintre copiii români trăiesc sub pragul sărăciei, iar 150.000 dintre aceștia se culcă flămânzi? Și, mai ales, de ce nu avem o asemenea lege în condițiile în care, din cele trei decenii câte au trecut de la Revoluție, Partidul Social Democrat, sub diversele sale forme (FSN, FDSN, PD, PDSR, PSD), s-a aflat la putere, într-un fel sau altul, mai bine de 25 de ani? Ce au făcut social-democrații săracului și cinstitului Ion Iliescu, ai lui Năstase, Geoană, Ponta, Dragnea și Ciolacu, pentru oamenii defavorizați din România? Absolut nimic. Mai mult, îmbogățindu-se pe ei înșiși, i-au sărăcit și mai mult pe români, obligându-i pe milioane de oameni să ia calea pribegiei.
Desigur, o astfel de lege îi va pune nițel la treabă pe marii retaileri, care până acum nu aveau altceva de făcut decât să arunce, pur și simplu, mâncarea expirată, fără să-i întrebe nimeni de sănătate și fără să-i pună să facă tabeluri cu ce și când expiră. Și se vor găsi unii – sătui, bineînțeles – pentru care reglementările deja existente, fie ele și strâmbe, primează în fața foamei și a omeniei. Ei ne vor spune, țanțoși, că impunerea donării alimentelor ar fi neconstituțională, fiindcă încalcă dreptul de proprietate. Dacă magazinele vor să arunce mâncarea, pot să o arunce, fiindcă e proprietatea lor, vor spune ei. Absolut corect, dar, așa cum fiecare dintre noi are o datorie față de societate, și șmecherașii ăștia veniți din toată străinezia să le vândă românilor mărfuri de calitatea a doua, în timp ce în țările bogate din UE vând numai marfă calitatea întâi, au datoria de a reda societății o parte din binele primit de la ea. Și stați liniștiți, nu sărăcesc supermarketurile dacă donează marfa pe care oricum o aruncă.
Citește și: Importăm aproape 80% din carnea de porc. Au distrus zootehnia
Atâta doar că, spre a adopta o asemenea lege, e nevoie de voință politică și de curaj. Și e nevoie de niște organe bărbătești pe care scopiții de la putere n-au dovedit că le au nici acum, nici când guvernau alături de USR. Mai grav decât atât: toți cei care s-au perindat pe la putere, în România, au părut să guverneze mai curând în folosul străinilor, decât în folosul românilor. Teama lor a fost mai degrabă că i-ar putea supăra pe stăpânii din cancelariile occidentale, decât că i-ar flămânzi pe români. Iar dacă judecăm atent, vedem că de fapt asta a și fost tactica lor: să-i țină pe români în sărăcie și în foame, pentru ca aceștia să-i voteze necondiționat și pentru un mic cu muștar și-o sticlă de ulei.
AUR, singurul partid care mai simte românește și care pleacă urechea și la nevoile sărmanilor, are datoria să promoveze o asemenea lege în parlament. Și atunci ne vom lămuri cine vrea cu adevărat să-i ajute pe copiii flămânzi ai acestei țări și cine le plânge doar de milă, cu lacrimi de crocodil, în timp ce se îmbuibă prin restaurante de lux și se lăfăie în limuzine ultimul răcnet.
Citește și:
PSD insistă cu pensiile speciale pentru primari: se jertfesc pentru comunitate
ROMÂNIA. Țară de mâna a doua, cumpăra avioane de mâna a doua
Cîțu l-a demis pe șeful ANPC: A deranjat mafia hipermarketurilor cu amenzile