CRITICII

Să-i oprim până nu-i târziu

De obicei în luna august oamenii lasă la o parte grijile și cu mic cu mare pornesc în voiaje; la munte la mare sau în vizită la părinți sau la rude îndepărtate. În unele state din vest chiar s-a instituționalizat concediul în luna august, majoritatea sectoarelor de activitate intrând în concediu total, exceptând bineînțeles zonele cu foc continuu: sănătate, siguranță publică, servicii turistice.
La noi lucrurile stau taman pe dos; politicienii au luat-o razna, se sfâșie și se taie între ei ceva de speriat. Și nu între putere și opoziție cum ar fi de așteptat ci între găștile aceluiași partid, nu un partid oarecare ci tocmai cel împuternicit cu guvernarea țării.
Mai la obiect, în sfera guvernării oamenii sunt foarte activi în această perioadă, când restul populației pare a fi distrasă de concedii. Cea mai ardentă problemă este cea a împrumuturilor exagerate pe care primul ministru le aprobă fară noimă. Datoria publică a explodat în 2020. Într-un an Guvernul Cîţu s-a împrumutat cu o treime din cât s-au împrumutat toate celelalte guverne în 30 de ani. Un plus de 124 miliarde de lei (25 mld. euro), împrumuturi noi, a dus datoria publică totală a statului la 498 miliarde de lei. Cândva nădăjduim c-o să dea socoteală pentru asemenea gesturi iresponsabile.
Unde se duc acești bani? Investițiile au ajuns într-un punct critic din mai multe motive: pe de o parte ritmul finanțării este submediocru, plățile pentru lucrările publice făcându-se în medie cam la 120 de zile. Pe de alta parte constructorii sunt sufocați și de creșterile de prețuri exorbitante din ultimele luni la materialele de bază. În treacăt fie spus cea mai mare creștere s-a produs la mărfurile pe bază de lemn, prefabricatele lemnoase produse în condiții de monopol de către austrieci la noi în țară aproape s-au triplat la preț în prima jumătate a anului.
În al doilea rând starea de necesitate indusă de aceasta molimă închipuită de organismele internaționale a fost prelungită a nu știu câta oară în condițiile în care numărul infectărilor a scăzut mult sub nivelul altor afecțiuni pe care de obicei le consideram banale. Politizarea campaniei de vaccinare este o greșeală imensă a actualilor conducători dar și o iresponsabilitate a acelor din opoziție care nu se manifestă mai de loc. Restrângerea libertăților civile câștigate cu sacrificii de-a lungul secolelor este cea mai gravă lovitură data umanității de către cei care au putere și bani mult peste bugetele unor state, în cârdășie cu slugile lor din sfera politicii interne și internaționale.
Scriu aceste rânduri profund indignat de decizia ministrului sănătății de a recompensa cu bani, alimente și cadouri pe cei care doresc să se vaccineze. Bani alocați de la buget pentru tipărirea unor tichete speciale pentru această campanie. Eu am convingerea că vor da în curând socoteală pentru aceste acțiuni iresponsabile care nu fac decât să adâncească faliile create prin conflictualizarea unor dezbateri în societate.
Și la final ce să vezi? Mentorul creșterii economice, doritorul de funcții politice, salvatorul nației române, izvor de bunăstare și belșug pentru popor și mai ales pentru clienții politici, primul ministru e un pârnăiaș cu acte în regulă, condamnat pentru conducerea mașinii sub influența băuturilor alcoolice, sau mai rău a drogurilor.
Nu sunt un om perfect, dar nici nu emit pretenții de a conduce un partid cât o țară, și consider că toată lumea de bună credință trebuie să accepte acest lucru.

Related Articles

Back to top button