CRITICII

Scădere a inflației în România: Prețurile alimentelor în continuă creștere, dar într-un ritm mai lent

Avem o veste bună pentru români: inflația în România a înregistrat o scădere la 10,3% în luna iunie, conform datelor Institutului Național de Statistică. Deși prețurile alimentelor continuă să crească accelerat, cu 17,8% față de iunie 2020, inflația a fost temperată de creșterea mai puțin pronunțată a prețurilor în general față de anul trecut.

Cartofii au înregistrat cea mai mare creștere, de 21%, urmați de pâine (+5%), fructe (+10%) și carne (+7%). În schimb, mărfurile nealimentare și serviciile au avut creșteri de prețuri mai moderate.

Pentru a combate inflația, Banca Națională a României a menținut dobânda cheie la nivelul minim record de 1,25%, dar a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75%. BNR a revizuit în sus prognoza de inflație pentru finalul acestui an, estimând un nivel de 7,1%, în timp ce estimarea pentru sfârșitul anului 2024 a rămas la 4,2%. Sperăm că într-o zi conducătorii noștri ne vor ajuta, fie prin mărirea salariilor, fie prin ieftinirea produselor, căci rămânem în urmă, ca o țară săracă și fără putere.

Inflația este afectată negativ de creșterea prețurilor internaționale ale materiilor prime și energiei, precum și de presiunile din partea cererii agregate.

Related Articles

Back to top button