CRITICII

Am ajuns să nu ne mai permitem nici un covrig, care-a ajuns 2 lei. Patronii au crescut prețul covrigului, nu și salariile angajaților

Lacomi după câștig, o parte dintre patronii covrigăriilor au ridicat prețul unui covrig la 2 lei. Costul unui covrig a crescut cu 50% și românul de rând simte această scumpire direct în stomac. Paradoxul este că patronii au mărit prețul covrigilor, însă nu și salariile angajaților.

Românii, tot mai îngenunchiați de scumpiri

În ultimele luni, prețurile la gaze naturale, căldură și alimentele a explodat. Prețul la gaze naturale a crescut cu 51,57%, la uleiul comestibil cu 27,17% şi la cartofi cu 24,89%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

În ianuarie, în Capitală, prețul gigacaloriei s-a dublat. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat un tarif de 980 de lei pe gigacalorie, față de 490 de lei cât era până acum.

Românii nu vor ști cum să facă față acestui val de scumpiri, în timp ce salariile nu au crescut, fiindu-le tot mai greu să ducă un trai decent. Și cum ar putea? În contextul în care un angajat full-time în retail (ex: Lidl) câștigă 1750 de lei salariu net în țara noastră și 1282 de euro în Germania. La fel câștigă și restul angajaților la marii retaileri, al căror profit se duce în afara țării și noi suntem tot mai săraci și îndatorați.

Un covrig de 2 lei, prea scump pentru o mama cu doi copii

Acum câteva zile, în fața unei covrigăriei din Ion Mihalache, o mamă cu doi copii se uita lung in vitrină și cere vânzătoarei doi covrigi. Ia un covrig pentru ea și celălalt covrig îl rupe in doua bucăți și îl împarte celor doi copii, de 9 ani, respectiv 4 ani. Copiii se supără fiindcă voiau fiecare dintre ei un covrig, nu jumătate. Mama le spune că s-au scumpit covrigii și să să se mulțumească cu ce au primit. Copiii nu înțeleg de ce nu pot avea un covrig întreg si continua sa plângă… Ca sa-i împace, mama le da covrigul cumpărat pentru ea, nemaicontând că și ei îi era foame.

Da, domnilor politicieni care ați aprobat aceste scumpiri, aici s-a ajuns. Ca o mamă să nu-și mai permite un covrig amărât pentru copii ei fiindcă acesta s-a făcut 2 lei. Ce să mai vorbim de restul scumpirilor?

Prețul alimentelor a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

Nu era suficient că așa zisa pandemie a blocat economia, că foarte mulți români trăiesc cu mai puțin de 25 de lei pe zi, că abia își plătesc chiria și utilitățile… Cu toate că muncesc de dimineața până seara, tot săraci sunt… Într-un an întreg, un sfert din populație nu a avut posibilitatea să-și programeze nici măcar o săptămână de concediu.
Ce concediu să-și mai permită românii când salariu minim brut pe țară garantat, respectiv cel de 2.550 de lei pentru anul 2022, este mai mic decât coșul minim de cumpărături pentru o persoană singură, care se ridică la 2.708 lei.

În paralel a crescut și rata dobânzii, ca și cum nu le-ar fi fost deja suficient de greu românilor, de la 2 la 2,5 pe an. Drept urmare, o rată care anul trecut era 1.100 de lei va crește cu 300 de lei.

Ce ne rămâne? Să ieșim în stradă

Să ieșim în stradă și să spunem NU bătăii de joc și umilirii. Să fim uniți și să nu cedăm. Să ne revoltăm împotriva celor care iau decizii în locul nostru, decizii pentru ei, nu pentru noi.

Până acum, toți și-au făcut treaba cu noi și țara noastră. Bine că fac străini profituri de miliarde de dolari și noi românii suntem tot mai săraci, trăind într-o țară care care nu ne mai aparține.

Related Articles

Back to top button