CRITICII

Ministrul Muncii, Marius Budăi, solicită anchetarea discrepanțelor șocante din centrele de asistență socială

După izbucnirea scandalului privind ororile din azilele groazei, ministrul Muncii, Marius Budăi, a susținut primele declarații publice în legătură cu situația. El a exprimat consternarea sa față de discrepanțele majore între pozele din dosarele de acreditare ale centrelor și realitatea prezentată de procurori.

Ministrul a remarcat că imaginile din dosare dădeau impresia unor hoteluri de lux, în totală contradicție cu ceea ce s-a descoperit ulterior. Budăi se confruntă cu dificultăți în gestionarea acestei situații, deoarece este implicat direct prin retragerea acordului prin care organizațiile neguvernamentale puteau efectua verificări în aceste centre unde bătrânii erau maltratați de către rudele acestora, cu consimțământul Gabrielei Firea.

Marius Budăi a subliniat că Agenția Națională de Protecție și Inspecție Socială trebuie să efectueze controale anuale în aceste centre. El consideră că discrepanțele sunt de o gravitate uriașă și solicită clarificări din partea procurorilor, menționând că aceste probe au fost puse la dispoziția DIICOT și că el, în calitate de ministru, nu are dreptul să se implice în activitatea unui inspector.

Ministrul a exprimat revolta și șocul său și a sperat că anchetatorii vor acționa rapid pentru ca vinovații să fie trași la răspundere și pentru a descoperi adevărul.

Budăi intenționează să solicite informații și de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ilfov cu privire la controalele lunare efectuate în momentul aprobării plății facturilor emise lunar de către aceste centre. El consideră că este obligatoriu ca Consiliul Județean Ilfov să solicite verificări la DGASPC Ilfov.

La începutul ședinței de guvern, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii să demită conducerea Agenției Naționale de Protecție și Inspecție Socială (ANPIS) și conducerea Autorității Județene pentru Protecția Copilului și Adopție (AJPIS) Ilfov.

Conform informațiilor, AJPIS Ilfov, care are atribuții clare de control și autorizare a acestor centre, a eliberat autorizații pentru un centru la data de 29 iunie 2023, un alt centru la data de 10 mai 2023 și un centru autorizat provizoriu, de această dată, tot pe 10 mai 2023. Marcel Ciolacu a declarat că ministrul va prezenta fotografii din dosar care arată că aceste centre par a fi hoteluri de cinci stele, în contradicție cu realitatea descoperită de presă. El a adăugat că unii funcționari au modificat pozele și realitatea.

Agenția Națională de Protecție și Inspecție Socială, direcțiile generale de asistență socială și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, instituții responsabile de supravegherea tuturor centrelor de asistență socială, se află în subordinea Ministerului Muncii.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button