Tot mai mulți olimpici aleg drumul străinătății în timp ce Guvernul asistă neputincios la plecarea lor
Guvernul oferă stimulente financiare derizorii pentru elevii care obțin rezultate foarte bune la olimpiadele naționale. Până în luna mai 2022, olimpicii naționali primeau 300 de lei pentru premiul I, 200 de lei pentru premiul II, 100 de lei pentru premiul III și 35 de lei pentru mențiuni. Aceste sume fiind derizorii în raportul cu eforturile depuse. Lipsa de stimulare financiară fiind și motivul pentru care mulți dintre acești elevi cu rezultate excepționale aleg să plece din țară. În străinătate, aceștia primesc burse de merit consistente și au un loc de muncă bine plătit după terminarea studiilor. În schimb, în țara noastră bursele studențești sunt foarte mici și nu acoperă costurile unui trai decent.
Prin OUG 69/2022 publicat în Monitorul oficial nr. 521, s-a decis majorarea acestor stimulente financiare, însă sumele rămân în continuare derizorii.
În prezent, se oferă 1.000 de lei – pentru premiul I, 700 de lei – pentru premiul al II-lea, 500 de lei – pentru premiul al III-lea și 300 de lei – pentru mențiuni.
Premiile elevilor sunt o rușine
Elevii care obțin rezultate excepționale la olimpiadele naționale și internaționale au nevoie de sprijin, atât din partea părinților și profesorilor, cât și a statului. De asemenea, și profesorii care pregătesc elevii pentru performanță nu au sprijin adecvat din partea Guvernului.
„Domnule ministru vi se pare normal ca după 4 ani de facultate plus 3 de master să am salariul de 2600 lei ca și cadru didactic iar o asistentă medicală care a făcut o postliceală să aibă salariul 5000 lei ? Întrebarea este retorică, de fapt dumneavoastră nu v-a păsat niciodată de cadrele didactice, nu v-ați luptat niciodată pentru creșterea nivelului de trai al acestor oameni ci din contra”, transmite într-un comentariu un profesor, adresându-se ministrului Sorin Cîmpeanu.
La nivel financiar, răsplata este insignifiantă comparativ cu eforturile depuse și sacrificiile făcute, atât pentru profesori cât și pentru elevi.
Condiții mizerabile de cazare pentru olimpici
Mai mult, elevii olimpici care participă la olimpiadele naționale sunt cazați în condiții mizerabile. Vorbim despre peste 13.000 de elevi care au participă anual la olimpiadele naționale, conform statisticilor.
Pe de altă parte, sacrificiile depuse de aceștia fiind foarte mari în raport cu recompensele. În contextul în care performanța cere timp, dedicare și multe renunțări. Elevii olimpici fiind nevoiți să lucreze individual zilnic 6-7 ore, după spusele profesorilor care îi pregătesc.
Cei mai mulți din acești elevi excepționali aleg să plece din țară fiindcă în străinătate au mai multe oportunități de dezvoltare și sunt plătiți regește.
Conform statisticilor, elevii care au obținut performanțe deosebite la olimpiadele naționale și internaționale aleg să se specializeze la universități de prestigiu din Europa și America. Multe dintre aceste universități oferindu-le posibilitatea de a face cercetare (plătită) începând din primul an de studiu. După care, o mare parte din ei, se stabilesc în țara în care au studiat.
Viitorul țării este în pericol
Plecarea tinerilor talentați din țară pune într-un real pericol viitorul țării. Acești tineri ar fi putut obține rezultate în cercetarea științifică și în inovație pentru țara noastră, în schimb vor obține rezultate pentru țările în care s-au stabilit.
Subfinanțarea cronică și lipsa viziunii strategice alături de declinul demografic afectează evoluția societății românești în profunzime, respectiv viitorul țării. România devenind o țară tot mai puțin primitoare pentru generația viitoare.