CRITICII

UPDATE! Avertismentul sindicatelor privind promisiunea lui Grindeanu: Creșterea salariilor angajaților CFR în 2023

După protestul de la Transporturi, ministrul Sorin Grindeanu a făcut o promisiune referitoare la creșterea salariilor angajaților CFR în 2023. Cu toate acestea, sindicatele au emis un avertisment în legătură cu această promisiune.

Negocieri de succes au avut loc după protestul masiv din fața Ministerului Transporturilor. Sindicatele CFR continuă protestele și își exprimă nemulțumirile față de ministrul Sorin Grindeanu. Problemele legate de salariile mici nu sunt singura lor preocupare, deoarece aceștia se confruntă cu riscul de a-și pierde viața din cauza locomotivelor defecte. Protestatarii atrag atenția asupra deteriorării trenurilor în fiecare zi și acuză lipsa de acțiune din partea autorităților, conform informațiilor Realitatea PLUS.

Sindicaliștii de la CFR Călători continuă protestele până la data de 1 iulie, prin organizarea de mitinguri, în cazul în care situația nu se va schimba. Conform Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, contractul colectiv de muncă al acestora este valabil până la data de 31 decembrie 2023, ceea ce îi împiedică să declanșeze o grevă generală în conformitate cu noile prevederi ale Legii dialogului social.

„După scurta întrevedere cu sidicatul de la CFR Călători anunț că nu va fi niciun conflict de muncă la 1 iulie Suntem într-un parcurs de aprobare a noului buget la CFR Călători și Infrastructură ce depinde de promovarea legii fiscal-bugetare, mai sunt 2-3 zile. Intră bugetele după care merg către Guvern. Aplicăm Statultul feroviarulu ide la 1 iulie , după rectificarea bugetară intrăm pe negocierea grilei care să asigure aplicarea de anul acesta aplicarea statulului feroviarilor”, a declarat Ionuț-Cristian Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

După mitingul de protest desfășurat luni în fața sediului Ministerului Transporturilor, în intervalul orar 10:00-12:45, sindicaliștii au anunțat că, în urma negocierilor cu reprezentanții ministerului, s-a convenit o creștere a salariilor în două etape. Cu toate acestea, ei au avertizat că protestele vor continua dacă salariile nu vor crește conform promisiunilor făcute de reprezentanții Ministerului Transporturilor în cadrul negocierilor de luni.

Totodată, Rodrigo Maxim, liderul Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, a anuțat că „formele de protest anunțate de noi rămân în vigoare dacă nu se întâmplă ce a spus dl ministru secretar de stat. Ca urmare a faptului că a luat decizia de a sprijini soliciarea noastră ca cel târziu la 1 decembrie 2023 să fie negociată o grilă de salarizare și consemnată până atunci într-un act adițional la Contractul colectiv de muncă, nu va fi nicio formă de protest. Numai în această situație”. 

Related Articles

Back to top button