CRITICII

În timp ce Zelenski interzice limba română, Guvernul Ciucă se gândește să acorde noi facilități refugiaților ucraineni

Dintr-un proiect de Hotărâre de Guvern reiese că cetăţenii străini care provin din Ucraina şi intră în ţară prin punctele de frontieră dintre Ucraina şi România sau prin punctele de frontieră dintre Republica Moldova şi România vor beneficia, în 2023, de transport gratuit cu mijloace feroviare şi rutiere doar pe o perioadă de 5 zile calendaristice de la momentul intrării pe teritoriul ţării noastre.

Gratuitatea se acordă pentru deplasări efectuate din zona graniţelor cu Ucraina şi Republica Moldova către localităţi de pe teritoriul României sau către ieşirea din ţară spre alte state.

Conform documentului, verificarea datei de intrare în România se realizează pe baza ştampilei de intrare în ţară din paşaportul cetăţeanului terţ sau foaia volantă separată, aplicată potrivit prevederilor articolului 11 din Regulamentul (UE).

Suma plătită pentru cazarea unui refugiat ajunge la 2.100 de lei pe lună, astfel că găzduirea, de exemplu, a cinci persoane din Ucraina poate aduce un venit de 10.500 de lei pe lună, bani neimpozabili.

Related Articles

Back to top button