CRITICII

Jumătate din copii nu vor să trăiască în România lui Ciolacu

Peste jumătate dintre copiii din România declară că își doresc să plece din ţară şi să se stabilească peste graniţe, arată un studiu realizat de organizaţia Salvaţi Copiii. Ancheta arată cifre îngrijorătoare şi în ceea ce priveşte şcolarizarea, concluziile fiind că aproape doi din 10 tineri de peste 16 ani nu urmează nicio formă de învăţământ.

„Peste jumătate dintre copiii români, respectiv 55,1% , își doresc să plece din ţară şi să se stabilească peste graniţe, în vreme ce o treime dintre aceştia şi-ar dori să-şi continue studiile în străinătate. Printre principalele motive care i-ar determina să emigreze se numără oportunităţile legate de educaţie , în număr de 26,3, neîncrederea sau nemulţumirea faţă de condiţiile de viaţă din România, în număr de 21,9% “ , arată un studiu realizat de Salvaţi Copiii şi ale cărui rezultate au fost date publicităţii.

Documentul, care face o radiografie a situaţiei copiilor români, subliniază că în ultimii 20 de ani, numărul copiilor din România a scăzut , şi arată că în cazul celor rămaşi în ţară există o semnificativă disperare de a pleca .

Ancheta situează România ca fiind ţara din UE cu cel mai scăzut nivel de participare la programele şcolare în cazul tinerilor cu vârste peste 16 ani, fiind totodată, potrivit OCDE , unul dintre statele în care diferenţa de performanţă generată de statutul socioeconomic al elevilor atinge cel mai înalt nivel.

Conform asociației Salvaţi Copiii, în România, doar 0,8% dintre copiii sub doi ani au acces la educaţie timpurie , comparativ cu 9,2% media din UE, iar procentul ajunge la doar 15,1  în cazul celor care au împlinit 2 ani , în scădere drastică faţă de 33,3% media din UE, iar unu din cinci copiii nu termină şcoala la timp.

Probleme semnificative legate de participarea la educaţie apărând încă de la gimnaziu.

Situațiile dureroase pe care le scoate studiul la realitate:

  • 82 % dintre elevi au fost martori ai situaţiilor de bullying în şcoală
  • sub 20% din sesizările cu privire la fapte penale de abuz sexual cu victime minore  au fost finalizate prin trimiterea în judecată a agresorilor
  • 46% dintre copii declară că părinţii lor recurg la pedeapsa corporală
  • nivelul bunăstării emoţionale al copiilor români „scade semnificativ odată cu vârsta
  • rata mortalităţii infantile înregistrată de ţara noastră continuă să fie mult peste media Uniunii Europene
  • 41,5% dintre copiii români se află în risc de sărăcie sau excluziune socială

Asociația Salvaţi Copiii solicită mai multe schimbări , printre care extinderea la nivel naţional a programului care poate să asigure audierea şi protecţia copiilor victime ale abuzului sexual, adoptarea de către Parlamentul României a celui de-al 3-lea Protocol facultativ privind Procedura comunicării la Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului și consolidarea serviciilor de asistenţă socială pentru identificarea precoce a situaţiilor de risc pentru copii.

Related Articles

Back to top button