CRITICII

Opțiunea pseudoliberală

Ca un cunoscător al mediilor liberale, nu pot să nu remarc faptul că alegerile interne din PNL sunt de fapt apogeul dar și finalul luptei pentru preluarea partidului istoric de către gașca de oportuniști intrați via PDL în politică, sub privirea ocrotitoare a președintelui țării care nu e străin de cauză.
Așazisa democrație, aplicată prin alegerile interne din sânul liberalilor, ascunde în fapt tot ceea ce e mai josnic în demersul politic de acaparare a puterii cu orice preț, bineînțeles în favoarea uneia sau alteia dintre grupările poftitoare. Mijloace neimaginate nici chiar de adversarii politici, care nu stau cu mâinile în sân, de la șantajul cu dosare penale, șmenuieli cu plata/neplata cotizațiilor, finanțări de proiecte sau măsluirea votului prin comisiile de numărare, sunt doar câteva dintre metodele uzitate în astfel de situații, în numele înnoirii partidului,. Personaje care pozează în oameni politici serioși, de anvergură, au cu totul alt comportament în spatele ușilor închise unde negociază sau cerșesc celor mai bine poziționați avantaje în interes personal chiar și pentru influența în votul acesta care, nouă ni se pare nesemnificativ, dar în realitate este foarte important. Îmi aduc aminte atunci când Antonescu în cârdășie cu Orban l-au mazilit pe Tăriceanu, înainte de Congresul unde au avut loc alegerile, Ludovic suna în draci chiar și la miezul nopții pe cei care erau delegați la Congres pentru a le impune votul în favoarea lui Antonescu. Atunci a reușit, acum se pare că și cei care îi vor capul cunosc aceste trucuri. Dar hai să fim serioși; ăștia sunt liberali cum sunt eu popă! Toți bastanii proclamați liberali sunt lefegii cu slujbe la stat sau veșnic trecători prin Parlamentul României și mai nou cel european.
Sunt importante alegerile în sânul oricărui partid pentru că ne interesează direct. Cei care vor câștiga poziția cheie la oala cu sarmale sau la ceaunul cu ciolan vor hotărâ cine va candida ulterior la alegerile locale sau parlamentare, așa că votul nostru nu face decât să parafeze ceea ce mai marii partidelor au hotărât deja, și fiți convinși că ei sunt foarte conștienți de acest lucru.
Avantajul pozițional îl are bineînțeles cel care dispune de bani; și cum aceștia nu se dau la parlament ci la guvern este lesne de înțeles cine are mai mari șanse, cea ce se observa deja cu ochiul liber, după primele runde de alegeri în județele din sud-estul țării.
Noi, muritorii de rând asistăm la acest spectacol grotesc de mimare a așazisei democrații interne, conștienți fiind, că de fapt nu este decât un spectacol mediatric pe bani publici. Marile probleme ale momentului cum ar fi revenirea la normalitate după această pandemie inventată și toate promisiunile deșarte din camapania electorală sunt deja uitate în memoria internetului. Nu ar fi o problemă, dar noii guvernanți abia s-au instalat la butoane, va trebui să-i mai suportăm aproape patru ani. După cum au început deja cu schimbările conducerilor de instituții, ne așteaptă vremuri grele, s-ar putea să regretăm chiar și guvernarea portocalie girată de pupuitorul Petrov, și el depășit pe moment de situație.
Să-ți pui speranțe în opoziția social democrată!? Nici vorbă. Ăștia s-au ascuns că potârnichile mulțumiți să mestece rămășițele din ce au acumulat cât au fost la guvernare, abia mai scot capul cu câte o moțiune de cenzură să nu-i uite proprii alegători, că altfel presa nici nu-i mai pomenește, că și asta-i pe bani!

Andrei Ignat

Related Articles

Back to top button